Spijker je kennis bij over het middeleeuwse boek met de MMMonk School-webinars

Gepubliceerd op 01-12-2023 , laatst bijgewerkt op 23-01-2024.
Type
Video
Taal
Nederlands

Mmmonk (Medieval Monastic Manuscripts – Open – Network – Knowledge) is een van de spannendste digitaliserings- en onderzoeksprojecten naar middeleeuws geschreven erfgoed uit Vlaanderen! Het project voorziet de digitalisering, digitale ontsluiting en reconstructie van de vier grootste abdijbibliotheken van het graafschap: Ten Duinen (Koksijde), Ter Doest (Lissewege) en Sint-Pieters en Sint-Bavo in Gent. In totaal gaat het om niet minder dan 820 bewaarde en nog gekende handschriften. Mmmonk is een samenwerking van de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent. Het Pirenne Instituut is een van de wetenschappelijke partners. Het project wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid (Cultuur). 

Naast de digitalisering ontwikkelt Mmmonk ook een uitgebreid pakket aan educatieve activiteiten, met als meest omvangrijk initiatief de Mmmonk School, georganiseerd samen met het Pirenne Instituut. Het doel van de Mmmonk School is om de meest recente inzichten uit talrijke disciplines over alles wat met middeleeuwse boeken te maken heeft op een toegankelijke manier aan te bieden aan een gevarieerd publiek. De stof is zeker geschikt voor onderzoekers, erfgoedwerkers en geïnteresseerde burgers. De lessen zijn wel in het Engels. Er werden al twee edities van de Mmmonk School georganiseerd in 2022 en 2023.

De lezingen en trainings van beide jaargangen zijn ondertussen beschikbaar als webinars! Verwacht je aan heraldiek, miniaturen, perkamentstudie, liturgie, middeleeuwse leesstrategieën, schrijfateliers, boekbinderijen, en nog véél meer! Dus, ben je gefascineerd door middeleeuwse handschriften? Haast je dan naar de Mmmonk School-website en binge de webinars!

Hieronder vind je alvast direct aanklikbaar de sessies door onderzoekers van het Pirenne Instituut: Jeroen Deploige en Wim Verbaal over hun nieuwe onderzoek naar het wereldberoemde Liber Floridus en Steven Vanderputten over het middeleeuwse religieuze landschap!